vrijdag 27 november 2015

E=mc² wordt 100 jaar...!!?

Mag het eens over iets anders gaan? Het was de dag, het weekend en bij uitbreiding de week van de wetenschap. Waar het allemaal over had kunnen gaan werd ons onthouden door een 3 tot 4 punten op de schaal van terreurdreiging. Of hoe werd het ons deze keer weer opgelepeld? Er was alleszins reden genoeg om de doorgesneden Belg de stuipen op het lijf te jagen en de geplande wetenschapsevenementen te cancellen. Jammer, want we kunnen er wat van leren. Meer zelfs, er stond een bijzondere verjaardag op het programma. E=mc², de formule waarmee ene Albert Einstein de aandacht der geleerden op de relativiteit had gericht werd 100 jaar! Of toch niet. Een onnauwkeurigheid die de heer Einstein tot krabben in zijn weelderige haardos zou nopen. Voornoemde formule bestaat al sinds 1905 en is dus 10 jaar ouder dan wat ons als verjaardag wordt voorgehouden. Een serieus abuis, wat in deze context gelukkig kan gerelativeerd worden. Bij E=mc² gaat het om de speciale relativiteitstheorie. De 'algemene' wiens centenaire momenteel in de belangstelling staat dateert dan weer wel van 1915, maar is veel moeilijker aan de man te brengen.
Of wat dacht U van....
Da's inderdaad heel andere koek. Net omdat hiermee de meest diverse situaties en omstandigheden worden omschreven en behandeld komen er wat extra factoren bij kijken. Vraag me niet wat het allemaal inhoudt, ik snap er de ballen van. En dan te weten dat dit alles nog maar een begin was, dat de snaartheorie een van de uitbreidingen werd, dat Stephen Hawking er nog een verlengstuk voor bedacht - want noteren kon niet meer - en dat er ondertussen twee 17-jarigen op verder borduren. Op zoek naar de 'theorie van alles'. Om te beginnen dus naar de exacte leeftijd van de juiste theorieën. Dat verdienen ze, en daartoe heb ik hier een klein steentje willen bijdragen. Een kiezeltje. Een zandkorrel. Een stofje.
Soms is het al even leerzaam om die bollebozen op een andere manier te leren kennen. Door hun quotes bijvoorbeeld. Je hebt er ernstige en van een lichter allooi. Ik kies voor deze...


2 opmerkingen:

  1. Bravo Marco...om de verjaardag van de relativiteitstheorie onder de aandacht te brengen van je lezers. Einstein was een briljant theoreticus en de bedenker van een theorie waarvan men oorspronkelijk beweerde dat enkel hijzelf deze ten volle begreep. Het prachtige is echter dat er ondertussen vele experimenten werden uitgevoerd die zijn relativiteitstheorie, de speciale en de algemene, bevestigen. Ik schud er eentje uit mijn mouw: de tijd verloopt trager als je met grote snelheid, dicht bij de lichtsnelheid, reist! dit werd vastgesteld door het gebruik van atoomklokken. De GPS-systemen zijn vandaag zo nauwkeurig omdat men voor de berekening van de positie, rekening houdt met een correctie die voorspeld is door de algemene relativieitstheorie van Einstein.
    Het probleem met de huidige Fysica is dat de theorieën die nadien ontwikkeld zijn nog allemaal "onaf" zijn...er is dus nog werk aan de winkel voor de toekomstige generaties!
    Ciao

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je feedback Guido. Voel mij goed gesteund, na zo'n commentaar van een virtuoos als jij!!

    BeantwoordenVerwijderen