dinsdag 17 november 2015

Back to the 60's...

Een foto uit de tijd toen noch Sinterklaas noch Zwarte Piet ter discussie stonden. Wij hadden destijds andere katten en katers te geselen: in het jaar van de grote studentenrevolte in Parijs en de Provo-exploten in Amsterdam moest mijn middelbare studie afgerond worden. Laatste jaar college, onbekommerd nog. Wist niet wat er komen zou, ook niet dat de zomer van '69 voor mij helemaal anders zou uitpakken dan voor menig ander. Eddy Merckx en Neil Armstrong in de schaduw van mijn broer Luc die toen geveld zou worden door leukemie.  Maar in december '68 was het nog aan ons om Sinterklaas op te voeren voor de andere klassen.
En de Zwartste Piet? Inderdaad!!
In de jaren zestig...  zingt Paul nog samen met Garfunkel, doen Bob Dylan en Donovan hun intrede, maar moet er vooral een keuze gemaakt worden: The Beatles óf The Rolling Stones. Het was toen ondenkbaar dat je decennia later allebei goed zou vinden, en nog minder dat de Stones het zoveel langer zouden uitzingen dan hun collega's uit Liverpool. Het waren alleszins 'gouden' muziekjaren!
Op het politieke wereldplan worden John en Robert Kennedy, Malcolm X en Martin Luther King vermoord, wordt Congo onafhankelijk, is de Vietnamoorlog zelden of nooit uit het nieuws en waren we met het Varkensbaai-conflict verdomde dicht bij een derde wereldoorlog. Maar het zijn ook de Golden Sixties: de eerste mens zet voet op de maan, de televisie, koelkast en wasmachine doen hun intrede in de huiskamers en in het straatbeeld verschijnen auto's bij de vleet.  Ook werd de vrije zaterdag ingevoerd. Het was ooit harder geweest voor Jan Modaal.
En het zou later ook weer minder worden, maar de jaren zestig... dat was me wat!!

1 opmerking:

  1. Deden auto's en wasmachines hun intrede in jullie huiskamer ? Grote huiskamer of klein autoke ? Grtz

    BeantwoordenVerwijderen