vrijdag 26 oktober 2018

Van de zomer naar de winter in drie stappen...

Winnetou houdt het voor bekeken, en zo ook zijn Apachen. Inpakken en wegwezen moeten zij gedacht hebben, het heeft hier nu wel lang genoeg geduurd. De voorraad zonneschijn lijkt voorlopig opgebruikt en ook wat appetijtelijke temperaturen betreft blijft er niet veel meer te rapen. De herfst is nu in het land. En daar bovenop draaien we dit weekend de klok weer een uurtje terug. Het begon eigenlijk met de invoering van een zomertijd. Sinds de oliecrisis van 1973 doen we daar in West-Europa - de ene al wat eerder dan de andere - allemaal aan mee. Tot men er achter kwam dat twee keer per jaar de wijzers verzetten een behoorlijk groot effect kon hebben op de biologische klok van de mens. En dus wordt er nu gelobbyd en gepleit om die hele zomer-winter-tijd omschakeling andermaal stop te zetten. Wanneer en hoe, da's nog maar de vraag. En blijven we dan bij de standaardtijd, die tegenwoordig de wintertijd wordt genoemd of stappen we definitief over naar de zomertijd? Het hele jaar lang dan, en ook de volgende. Laat ze daar nog maar even over discussiëren en bakkeleien. Een commissie oprichten zeker? Ja, een Europese commissie voor de eenduidige tijdsaanduiding. En dan weten dat het er bij een vorige standaardisatie van de Europese tijd om ging de tijdstabellen van het treinverkeer in de hand te houden. Als er nu iets is dat niet meer op tijd of volgens de tabellen rijdt, dan wel onze treinen zeker?

Verder is het ook al een maand geleden dat mij een kanjer van een nieuwe rechterheup werd ingeplant. En binnenkort even zo lang dat ik mij alhier onledig houd met het terug op mijn fysieke plooi komen. Met ups & downs, maar steeds met een glas dat 'halfvol' is... dixit Ronny B. Als ik deze week mijn tweede rustdag - en bij uitbreiding een rustiger periode - heb ingelast dan zijn daar gelukkig nog de boeken. Na Methusalem en de snelle passage van De bekeerlinge was heer Polo opnieuw aan een net iets zwaardere hap toe, hoewel... 21 lessen voor de 21ste eeuw De nieuwe Harari, na Sapiens en Homo Deus, met een lange lijst van actuele vraagstukken die ons de komende decennia gaan bezighouden. Om er maar een aan te halen: het hoofdstuk over fake news, te vinden achter de "link" van de zwart-rode titel hierboven. Zoals beloofd met een herkenbare vervolgfoto waarbij niet al teveel uitleg hoort. Lezen dus.

Dat, en veel NBA-basketbal bekijken. Ik moet af en toe een keuze maken, want 'trop is teveel' en daarvoor wordt de voorhanden zijnde opslagruimte in mijn grijze hersencapaciteit te klein. Het gaat ook alsmaar sneller. Om tot rust te komen is er dan weer Spotify met zijn onuitputtelijke voorraad aan speellijsten en muziekverzamelingen. Of toch een beetje televisie? Doe mij dan maar Met het Mes op Tafel, van omroep MAX op npo2. Jazeker, "op den Hollander". Vele keren beter dan het middelerwijl zwaar over zijn houdbaarheidsdatum zijnde Slimste Mens. Als het op is, is het gedaan. Stop er nu mee. Om af te sluiten de Operatie "was je handen, poets je tanden".  Doe Maar! Dat zijn niet die van de bom die (n)ooit valt, want dat is Herman van Veen. Maar toch een linke combinatie om bij "Schone Handen" terecht te komen. Ook die draaien al twee weken overuren, terwijl de bond, de clubs, trainers en makelaars zich in de meest onwaarschijnlijke bochten moeten wringen om de schokgolf te overleven of alleszins de dans te ontspringen. Maar daar gaat het net om: de miljoenendans, het grote bal waar ze allemaal aan willen deelnemen. En gaat dat niet via goede sportieve prestaties op Europees niveau, dan moet er via allerlei duistere praktijken in de vetpotten van het transfersysteem geschraapt worden. Als ze al tot bij Camus gekomen zijn, en neen: niet Albert...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten