zondag 3 juli 2016

Het IS stilaan genoeg zeker?

En het IS weer van dat...
Na Istanbul is vandaag Bagdad al aan de beurt. Toch onvoorstelbaar hoe het eraan toegaat in wat wij, sinds de algemene golf van mondialisering, 'onze' wereld noemen. Naar aanleiding van de laatste aanslag vond ik tussen een aantal artikels bijgaande Google-kaart van de stad. Als het klopt wat daar als commentaar bij staat...
"A map of every car bomb explosion in since 2003. Atleast 82 Killed and 160 injured in overnight bombings."

En het is niet de enige kaart: op meerdere sites vind ik gelijkaardige registraties van aanslagen, gevechten en strijdgeweld in deze stad. Van een overdosis gesproken. Hoe kan een mens daarmee leven? Soms hoor je in interviews vertellen dat het went. Dit niet. Deze aanslag was blijkbaar ook teveel voor de inwoners van Bagdad: afschuw, wanhoop, woede en ontgoocheling is alles wat hen nog rest. 
Bij het einde van de ramadan, nota bene een gebeurtenis binnen een godsdienstbeleving waarop de  terroristen zich telkens weer beroepen, 'zouden' wereldwijd aanslagen gepand zijn. Waarom ook niet? 
Geen grein begrip kan ik daarvoor opbrengen. Socio- en andere logen mogen dan nog met uiteenzettingen komen om de onderliggende redenen uiteen te zetten. Het IS genoeg geweest. 

De Roze Druiven zijn terug in België. Gaan we nu eindelijk weer beseffen dat voetbal een bijzaak is? Een spelleke. En laat het dan een leuk spelleke zijn.  Ook mooi om naar te kijken. Maak er iets van, elke keer opnieuw. Na de kwartfinales gaan Portugal en Wales enerzijds en een dag later Duitsland en Frankrijk uitmaken wie naar de finale mag. Hopelijk valt er iets te beleven, zien we knappe acties en mooie doelpunten en blijft het niet alleen bij spanning. Spanning is er genoeg te rapen in de dagdagelijkse realiteit van het leven. De taak van voetballers en trainers is de toeschouwers amusement en spektakel te bieden. FRA-IJS is net afgelopen. Beetje naïef misschien, maar wel spektakel en ze blijven 'sjotten'. Als dat niet meer kan is het wat mij betreft ook daar genoeg geweest. Maar wie ben ik?

1 opmerking: