dinsdag 5 juli 2016

Feest tot morgenvroeg...

We beleefden gisteren en vandaag weer twee opeenvolgende avonden zonder EK-voetbal. De kans om het nog eens over iets anders te hebben? Niet echt, want zo'n onderbreking laat bij regelmaat ruimte voor reflectie, nabeschouwing en een vooruitblik op wat nog komen gaat. Die regelmaat druipt er vanaf: 23 en 24 juni, 28 en 29 juni, nu 4 en 5 juli en straks nog eens 8 en 9 juli. Groots georchestreerd. Een mediacircus dat met gemak de Tour op afstand houdt. Of toch maar met een banddikte: weer een millimeter-sprint? En dat er belachelijk veel geld mee gemoeid is.  En dat het veel volk op de been brengt. Dat we de Russen dankbaar zijn omdat ze niet te lang meegespeeld hebben. Hadden die paar honderd gangsters ook geen reden meer om de boel verder naar de kloten te helpen. De schande van Euro 2016. Gelukkig waren er ook échte supporterslegioenen. Buiten de stadions kregen de Ierse fans een meer dan eervolle vermelding voor hun vrolijke acties, humoristische gezangen en straatoptredens. Voetbal een feest! Jazeker, voor hen wel: The Irish, all the way !! 

Op de tribunes zelf was het dan weer de IJslandse achterban die een onuitwisbaar positieve indruk achterliet. Of wat dacht U toen op 14 juni voor het eerst de Viking-clap over het groene veld golfde tijdens hun match tegen Portugal. De gelpotkuif van ene Ronaldo ging er zowaar van achterover liggen. Zijn kleinzielige en respectloze reactie achteraf was dan ook weer helemaal "CR7-den bleiter". Maar goed, ik heb het hier dus over de "HÚ !"-brul van het IJslanders- legioen. 
Die maakt pas indruk. Volgens kenners en allesweters is deze oerkreet een Oudnoorse variant op de Nieuw-Zeelandse 'haka', de oorlogskreet van de Māori. Anderen beweren dat het een van oorsprong Schotse traditie is: de fans van Motherwell FC gebruiken de groepskreet al jaren om hun team aan te moedigen. Maar, zeggen weer anderen: de Schotten zijn toch half Keltisch, half Vikings. Dus ...

Maakt niet uit, het is een schitterend supportersmoment. Kippenvel als tienduizend 'IJSblauwe' fans het ritme van de trom volgen en heel synchroon de "HÚ!...... HÚ!..... HÚ!....  HÚ!... HÚ!.. HÚ!. HÚ! HÚ! HÚ!" door het stadion laten rollen. De strijdkreet waarmee de voorvaderen hun drakenschepen over zee joegen. Om landen te veroveren en volkeren te overwinnen. Dan nemen wij toch gewoon ook even de EK-trofee mee naar huis moeten Hallidorson, Saevarsson, Sigthórsson, Bjarnason, Sigurdsson, Bödvarsson,  Finnbogason,  Gudjohnson, Ingason, Árnason, Skúlason, Gudmundsson, Gunnarsson en nog een paar hedendaagse Noormannen gedacht hebben. En zoniet, dan maar de scalp van Engeland... Dat daarna thuisland Frankrijk een maatje (of drie) te groot was doet niks af van de verdienste. Trouwens ook tegen 'les bleus' werd tot de allerlaatste minuut met opgeheven hoofd strijd geleverd. Respect! 
En juist omdat ze zich als mannen, als echte Noormannen gedragen hebben en dapper gestreden op het veld van voetbaleer worden ze in Reykjavik als helden ontvangen. Samen met vele duizende landgenoten haalt het team nog één keer de hen zo begeesterende Oudnoorse 'haka' boven: 
"HÚ!....... HÚ!....... HÚ!......  HÚ!..... HÚ!.... HÚ!... HÚ!.. HÚ!. HÚ! HÚ! HÚ!" 

En dan mag het feest blijven duren. Duren tot de middernachtzon ondergaat...
IJsland en Ierland, waar moegestreden voetballers als helden ontvangen worden.
Begrepen Roze Druiven? Lesje geleerd?

1 opmerking:

  1. Denk dat de Roze "ego" Druiven zoiets niet kunnen begrijpen vanuit hun Porsches en Maserati's of andere viermaalvieren. Wat geven zij om sportieve eer? Weggaan zonder hun supporters te groeten als dieven in de nacht en langs de achterpoort? Je moeten maar durven. Meer zijn ze eigenlijk ook niet waard. De beste doelman van de wereld? De beste middenvelder van de wereld? De beste actiemaker van de wereld? De nieuwe Messi? Niet gezien in deze ploeg. De "gouden generatie"? 't Is maar bladgoud gebleken. Al wisten we dat eigenlijk op voorhand. Een speler die, buiten het stadion, hamburgers gaat eten als hij vervangen wordt tijdens de nog lopende wedstrijd? Dergelijke "sportmannen" moet ik niet. Nooit.

    BeantwoordenVerwijderen