maandag 14 december 2015

Neuzen in dezelfde richting...

Afgelopen weekend kregen we in de media het verslag over ons heen van de zoveelste klimaatconferentie, die voor de even zoveelste keer moest culmineren in een globale overeenkomst en als 'absolute top' de geschiedenis zou ingaan. U weet het of U weet het niet, maar heer Polo staat van eerder argwanend over behoorlijk kritisch tot zeer terughoudend ten opzichte van deze organisatie. Ik hou van de natuur en heb respect voor de aardkloot waarop wij onze levensjaren doorbrengen, maar ik erger me blauw aan de megalomaneske trukendoos waarin deze polemiek wordt aangekaart en tot economische rendabiliteit wordt opgeklopt. Ik rijd met de fiets als het kan en ik laat het licht in de garage niet branden als het niet nodig is, maar ik koop geen zuivere lucht bij de buurman... Zij die hun goed belegde boterham verdienen met de klimaatconferenties verheffen de natuurlijke schone schijn tot wereldwijde economie en doen daar uiteraard hun voordeel mee. Bovendien getuigt het van grootheidswaanzin als ze denken dat 'wij' de aarde kunnen redden, als dat al nodig mocht blijken te zijn. Vele miljarden jaren evolutie laten zich niet naar de hand zetten van enkele groene generaties, waarvan de leiders dan ook nog op eigen voordeel uit zijn.

Ze maken er toch maar mooi een 'snoep'potje van.
Het voorstel om een goeie 100 miljard dollar of euro - who cares? - naar de ontwikkelingslanden te schuiven om aan de klimaatvereisten te kunnen voldoen en de minst bedeelden op klimatologisch verantwoorde manier door hun arme luizen-leven te laten gaan...
Enig idee bij welke dictators dat geld gaat terecht komen en hoeveel door domotica gestuurde paleizen zij dan gaan bouwen voor hun familie en protegés?

Samen vooruit, dat wel, en alle neuzen dezelfde kant op, dat ook. Maar niet te erg overdrijven zeker?
De doelstelling moet haalbaar blijven werd mij vroeger geleerd en enige mate van nuchter realisme is nooit verloren. Een zeer ambitieus klimaatakkoord, zo probeert men het aan ons te verkopen. De ronde tafel-elite ziet ons wellicht als de vertegenwoordigers hiernaast van een 'neus in dezelfde richting'-groepering.
We zitten erbij en we snappen er geen ene fluit van.
Maar wel met de neuzen in dezelfde richting...

2 opmerkingen:

  1. Ken jij de juiste kanalen Louis?
    En 'by the way': het feit dat het er gekomen is blijkt veel belangrijker te zijn dan het akkoord zelf.
    Juist...??!!

    BeantwoordenVerwijderen