zaterdag 3 november 2018

Nina en Pandora...

Zwierig zwaaiend aan de leggers van de ongelijke turnbrug. "Onze" Nina Derwael schrijft Belgische turngeschiedenis op het WK Gymnastiek in Doha. Zij verdient met haar gouden medaille de kop van mijn blogartikel én een foto voor de Facebook-link. 't Is misschien niet veel, maar hiermee respecteer ik wel de prestatie verhouding. Wie in een mondiale sport de wereldtop achter zich kan laten en zelf plaatsneemt op het hoogste schavotje verdient alle achting. In de ogen van de Internationale Gymfederatie betekent dat 2635 €.
Prachtige sport, keihard trainen, zware individuele druk, en massa's geld voor de federaties via de organisatie in een oliestaat. Alles voor het geld en weinig tot niks voor de atleten. Het kan die turners/turnsters blijkbaar niet deren: de eer en de roem weet U wel. Sportvrouw van het Jaar 2018 !!! 

Over veel meer centen gaat het in de donkere krochten van de voetbalorganisaties. "Operatie Schone Handen" en wat het tot hiertoe losmaakte in de Belgische voetbalwereld was voor de buitenwacht maar een eerste stap. Gelijktijdig hadden de onderzoeksjournalisten van internationale kranten blijkbaar hun handen vol aan gelekte informatie die FIFA en UEFA in het aller kwaadaardigste daglicht zou zetten. De geest is  uit de fles. De zotste verhalen eerst, en net omdat er zoveel geld mee gemoeid is zijn ze waarschijnlijk van begin tot einde nog waar ook. Omkoperijen op alle vlakken, drukking en op het randje van afperserij. Clubleiders, politiekers, de hoogste posities in de internationale voetbalorganisaties... alle hoofden blinken van de boter! Ben benieuwd waar dit gaat eindigen. En nog meer waar het allemaal toe of langs gaat leiden? Maffia? Ik zei/schreef: M. A. F. F. I. A. ! ! ! ! Waanzinnige verhalen om de aandacht van de echt belangrijke zaken af te leiden? En dus... blijkt voetbal nog maar eens de meest importante bijzaak in het leven te zijn. Jammer. Ooit opperde ik dat "Stoffel" - van de Fabeltjeskrant schildpad! - de foute voornaam is om met enige kans op succes aan Formule 1-rijden te gaan doen. Net zo krijg ik een raar gevoel in mijn darmen en een vieze smaak in de mond als een "Infantino" aan de top van een wereldwijde geldmachine als  de FIFA verschijnt. Dit loopt fout af, Gianni. Je hebt het blinkende boterhoofd al mee en als Italiaan moet je maar al te goed weten hoe het met die doos gaat. De doos van Pandora, juist...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten