maandag 12 juni 2017

Let the show go on...

De derde wedstrijd in de finales van de Belgische basketbal play-offs werd er eentje met een door bijna niemand verwachte uitslag. Het no-nonsense team van Brussels verstoorde een quasi voor de hand liggend kampioenenfeestje van BC-Oostende. De regerende kampioenenploeg en haar entourage bazuint al wekenlang uit dat ze voor de zesde titel op rij gaan. Terecht misschien, maar de bijhorende 'six-pack' metafoor vond ik een iets té arrogant tintje hebben. Weinig of geen respect voor de tegenstanders, en dus gedroeg men zich zeker in aanloop naar deze derde match overdreven zelfzeker, veel te hautain en dachten de spelers al te lichtzinnig dat na de 2-0 uit de eerste twee wedstrijden de titel nu thuis wel voor het grijpen lag. Fout gedacht. Het ging niet vanzelf, en als ook agressief spel niet loonde dan keek de hele bende richting coach Gjergja en tapte dan maar mee uit zijn frustratievaatje. Brussels coach Crèvecoeur en de zijnen vinden dat tot nader order elke wedstrijd moet gespeeld worden voor er van een winnaar sprake kan zijn, en die simpele redenering leverde hen dé stunt van het kampioenschap op. Tot hiertoe! Er volgde in de eindfase nog een schandalige 'onsportieve' fout die bij voetbal meteen donkerrood had opgeleverd en een onmiddellijke schorsing voor meerdere speeldagen. Maar basketbal heeft andere regels en men tolereert al jaren het waanzinnige wangedrag van de Kroatische Oostende-coach. Zelfs vele graden erger dan wat Michel Preud'homme pleegt op te voeren voor de dugout van FC Brugge. Ongelofelijk,  maar toch waar. Daar volgde wel een (tweede) technische fout op met uitsluiting, een verwijzing van de sportief manager en nog wat halfslachtige sancties. Maar verder geen gevolgen. Gelukkig bleef de winst in Brusselse handen (78-93) en blazen zij de eindfase van deze play-offs op zeer verdiende wijze nieuw leven in: 2-1. Ben benieuwd voor aanstaande woensdag: match vier in Brussel. 
Om af te sluiten schotel ik U een uitsnede voor van een krantenverslag over wat zich zoal afspeelde in de Oostendse Sleuyter Arena: "De wedstrijd speelde zich door enkele gecontesteerde beslissingen van de wedstrijdleiding af in een vijandige sfeer. De Kroatische coach van de kustploeg werd zelfs naar de kleedkamer gestuurd na twee technische fouten. "Ik begrijp enkele beslissingen niet, ik weet zelfs niet meer hoe ik mij moet gedragen naast het terrein", reageerde Gjergja." 
Sta me toe daarbij toch enkele bedenkingen te poneren. Ten eerste: de beslissingen mogen dan al gecontesteerd worden, ze waren daarom nog niet verkeerd, integendeel. Voor wie niet vertrouwd is met het hedendaags Oostends basketbal: coach Gjergja contesteert élk fluitsignaal tijdens élke wedstrijd. Daarbuiten zou het een beminnelijk man zijn, een gentleman. Dat kan misschien zo zijn, maar daarmee praat je zijn courtside gedrag nog niet goed en maakt het dat al helemaal niet aanvaardbaar. Barbaar! Deel twee is wellicht nog lachwekkender: hij weet niet meer hoe hij zich moet gedragen naast het terrein. Ik hoop dat de foto alles duidelijk maakt, en dat ik er verder geen woorden aan moet verspillen. Wie de veel besproken fase Gillet-Loubry in doorlopende herhaling wil aanschouwen en beoordelen: klik hier op "aanslag"Verder zeg en schrijf ik enkel: Go Brussels Go, let the show go on...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten