woensdag 24 februari 2016

Moet er nog sneeuw zijn ??

Naast het grote stuntwerk aan de nachtelijke hemel en het bewonderenswaardige optreden van de lokale trekdieren waren er tijdens ons verblijf boven de poolcirkel nog meer beelden die mij troffen. Er zit niet echt een lijn in de verzameling, maar zo was het ook tijdens die zonovergoten wandeling op dag vier. Losse prenten en indrukken waar geen prijs mee te winnen valt, maar die bij mezelf wel een leuke herinnering achterlaten. En neen, het was niet bij een onbewaakte spoorovergang dat we dit kruissignaal zagen, maar midden op een groot bevroren meer. Toch maar even gewacht voor alle zekerheid: heb er geen idee van hoe betrouwbaar de Finse spoorwegen zijn. Daarna een eenzaam huisje, maar geen purperen hei. Dat zou pas straf geweest zijn! Aan de rand van het meer staat ook een lavvu, een traditioneel nomadische tent van de Sami. Geen Lap te bespeuren. Op vakantie in het zuiden?
En dan op de terugweg, en bijna aan de voordeur van onze blokhut: een drieteenspechtHij bleef zo lekker lang en ongedwongen bezig dat ik een hele reeks foto's kon maken. En maar hameren op die vermolmde stam. Vlak voor m'n neus. Past met zijn zwart-witte uitrusting perfect in het winterse kader.

Nog veel meer winter en sneeuw was er te bewonderen aan de overkant van de baan, waar het bos heel langzaam naar het Pallas-Yllästunturi National Park opklimt. In het begin nog door een annex van het bungalowpark, maar verder in de complete eenzaamheid en de massa's sneeuw. Het zou ons die dag te ver gevoerd hebben, en heer Polo's knoken en gewrichten begonnen al aardig te 'rouspeteren'. Weer een mooie uitvlucht. Bovendien was dag vijf een 'grijze' en daardoor zouden we boven toch niet van de doorgaans feeërieke vergezichten kunnen genieten. Een mens kan niet alles hebben, en al zeker niet op één en hetzelfde moment. Dus liet ik La Pola even het voortouw nemen en volgde zelf op gepaste afstand. Ons schip strandde niet echt, maar we wendden na enkele kilometers toch heel wijselijk de steven en daalden weer af naar het meer. Zonder blauwe lucht leveren die massa's sneeuw een heel bijzonder monochroom kader op om door te wandelen. Imponerend...

1 opmerking: