zaterdag 21 mei 2016

Spanish update...

We zijn een week verder, en het weer zit opnieuw mee. Na onze vlucht naar en passage aan de Andalusische zuidkust zijn we nog even terug het binnenland ingetrokken. Tegen beter weten in? 
Het risico op slecht weer was hier alvast veel kleiner dan voorheen en dus het proberen waard.  Doel van de trip was Guadix, een stadje met grotwoningen aan de voet van de Sierra Nevada. Maar dan wel aan de droge kant ervan. De droogste kant van Spanje. Speciale belevenis, zeker als blijkt dat La Pola ook twee nachten in zo'n 'cueva' geboekt heeft. Niet echt in de rotsen, maar wel uitgehakt in de rode kleibodem die hier rijkelijk aanwezig is. Prachtig weer en heerlijk fris slapen in een constante 17graden dankzij de vochtige klei-isolatie. In de winter stijgt de binnentemperatuur tot 20 graden! De kleigrond is dan helemaal uitgedroogd en voert de grondwarmte naar binnen toe. Zeer ingenieus systeem, en dan nog puur natuur ook. Maar je moest er wel zelf achter komen... zo'n 1000 jaar geleden!! 
We zijn met ons bleke achterwerk dan toch nog in de zuid Spaanse boerderijboter terecht gekomen. Vanuit Guadix zijn we terug naar het zuiden gereden. Door kilometers wijde plastieken serre-vlaktes: de kweekbodem voor meerdere groenten- en fruitoogsten per jaar voor heel West-Europa en omgeving. Het is geen mooi gezicht, maar het levert wel wat op! Eens daar voorbij komen we in het natuurpark van de Sierra de Cabo de Gata: een botte punt in de Middellandse Zee. Midden in een krater van een zonnige maanwoestenij ligt Rodalquilar. En aan de rand daarvan bevindt zich El Jardin de los Sueños, de tuin van mijn dromen. Laatste halte van deze reis. Een excellente plek om in alle rust nog een kleine week te relaxen en de Spaanse kers op onze lentetaart te plaatsen. Meer details volgen later...

Voor zij die het kunnen gebruiken, ex-collega's en Pitoplussers, stuur ik vanop deze hemelse locatie de beste wensen voor een fijne opendeurdag. Ik denk aan jullie en laat met veel plezier een portie mooi weer in Stabroek bezorgen. Voor wie er beroepshalve niet móet zijn kan ik toch een bezoek aan het PITO warm aanbevelen: van alles te zien en te beleven. Zeg gerust dat Marco Polo het ge...schreven heeft !!

1 opmerking:

  1. Proficiat aan la Pola voor het vinden van die cueva. Lijkt me best interessant als natuurfenomeen. Graag wat meer info. Hier nog steeds Led Zeppelin met "Stairways to heaven" op nummer 1 in de "Classics 1000" van Radio1. Er zijn nog zekerheden in dit ondermaanse.
    Ciao!

    BeantwoordenVerwijderen