zaterdag 27 juli 2019

Het grote Oesjma drama

DE EERSTE MAAND zit er weer ruimschoots op. MMMP ging rustig aan zijn vijfde jaargang in. Enkele eerder aangekondigde wijzigingen in  de uitvoeringsvorm zijn doorgevoerd en blijkbaar zonder enig probleem door het publiek verteerd. Heb toch geen opmerkingen of reacties gekregen. Dat kan natuurlijk óók al een gevolg zijn van de warmte/hitte die we de laatste dagen in gestaag toenemende mate te verwerken krijgen. En net daarvoor, eigenlijk op een als "zwaar doorregend" aangekondigde dag, wendden wij de steven Yellowwaarts om naar goede gewoonte een dagje te gaan feesten met de Oesjmacharas. Geen actuele foto's van, dus dan maar eentje uit 2010. Een mini-Oesjmachara die de luchtballonnen verwelkomt. Heerlijk was dat toen, en ook nu weer Er heeft altijd enige twijfel bestaan over de schrijfwijze van dit verschijnsel. Hier houden we het op de versie met "ch". Door de jaren heen is evenwel ook een verkorte en meer alledaagse variant ontstaan en spreken wij tegenwoordig meestal over "Oesjmas". Deze etymologische kronkel om de verwijzing in de hoofding van dit bericht te verklaren. Nu u weet over wie het gaat, tijd voor de kadering van het "drama". 
Daartoe lijkt het mij nuttig gebruik te maken van een selectie uit de WhatsApp-jes die recentelijk binnen de gelijknamige groep gepost werden. Eens de klassieke aankondigingen, afspraken, overwegingen, evaluaties, blijken van wederzijdse respect en dankbetuigingen na het evenement gepasseerd waren kwam er een eerste alarmerend bericht: 

ND: Zijn er bij de Oesjmachara's nog die symptomen van buikgriep gekregen hebben? B in T, J en F in     H, en wij gisteren na een bezoek aan mijn zus in Tholen. Vandaag veel geslapen, nu al iets beter. 

Al snel met deze reactie als gevolg:
BD: Haha, ik wou net hetzelfde vragen... lig ook al een hele dag als een slappe vod in de zetel 

Toen leek het hek helemaal van de dam en was de vloedgolf van reacties niet meer te stuiten:
LiV: Aiai, C had vorige week al wat buikgriepachtige symptomen. 
      A gisteravond/nacht. Maar hij zegt dat het een toxine is. 
PV: Wij nog vrij van alles. 
K: Wij zijn ook oké 
E: Ik ben nu ziekig, maar dat lijkt me wat te laat om nog van zaterdag te dateren
LP: Hier alles naar wens :-) Een toxientje, en wat moeten wij ons daarbij voorstellen? 
K: Van de warmte gisteren en vandaag?
LiV: Zoiets, maar omdat iedereen het heeft denkt hij eerder aan een ééndagsvirusje. Iets van het eten lijkt onwaarschijnlijk, dan zou het de avond of dag na de bbq optreden. We moeten in het vervolg niet meer zo hartstochtelijk kussen!
T: Ik ben zaterdag zelf al enkele keren... moeten gaan en 's nachts ziek geworden. Ben nu enkele dagen van de kaart. 
AD: Oei oei oei...
        Ikke voorlopig nog geen last
LiV: Aiai, T... voor of na het eten?
T: Er na. Niet opgevallen? Ik heb dat hele tijdschrift op jouw toilet uitgelezen. 
LiV: haha, al sjans dat er een tijdschrift lag
       lastig om te weten van wie of wat het komt. gelukkig moeten we nu allemaal rustig aan doen met          de warmte, kunnen we het uitzweten. 
BD: Is toch niet zo moeilijk... is oesjma-xine
LeV: Ik ben ook maandagavond  hier in Anzère aangekomen met onpasselijk gevoel. Deze nacht overgegeven. Vandaag heel de dag gevast. Nu is het wat beter. 
AV: Dit is de 'wraak van de Oesjma', als bewijs dat hij bestaat. 
LiV: jep! vannacht zelf ook slachtoffer geworden. A's diagnose: 'hyperaccuut virus', een beetje zoals ebola maar we noemen het oesjma... springt van de ene naar de andere. Je krijgt het of je krijgt het niet, volgens A. 
NP: Topdokter! Moet meedoen aan gelijknamig programma. 
ND: Nest P blijft gespaard!?! Wat zou er met het aperitief gebeurd zijn? Of zat er iets in de ijsjes? Zullen we een commissie samenstellen om het onderzoek te leiden?
LiV: Volgens de topdokter heeft het niets met het eten te maken. Enkel met elkaar. Iemand heeft een beest binnengebracht... Wie was eerst?
LP: West-Vlamingen zijn gewoon het sterkste ras... Allemaal verhuizen kan een oplossing bieden. 
LiV: Ofwel het beest al doorgemaakt en doorgegeven?
K: Ik zou dat beestje willen... Ik ga al 3 dagen niet naar de wc...
LiV: Movicol is anders iets aangenamer dan 'het oesjma beest'

Waarna volgend statement de lange conversatie afsloot:
MD: Montezuma heeft een waardige concurrent. 

De grote Oesjmachara mag tevreden zijn en terugblikken op weer een geslaagde bijeenkomst waarop hij ditmaal ten overvloede zijn stempel heeft gedrukt. Dit grote Oesjma drama verdient absoluut een ereplaats in de annalen van onze stam. Oesjma - Oesjmaa  - Oesjmaaa - Oesjmaaaa - Oesjmaaaaa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten